Kanker en Verzekeren

img_38200

Kanker en verzekeren. JAAA…tell me more! Dat klinkt als een ‘gezellig’ onderwerp, vooral op maandagochtend…NIET. Maar goed, het verdient meer aandacht.

Door het krijgen van kanker moet je redelijk wat teleurstellingen incasseren. Je onbezorgde leven is voorbij, je moet op een andere manier met je energie leren omgaan en zo heeft iedere patiënt weer andere dingen waar hij of zij tegen aan loopt. Helaas komen daar ook praktische zaken bij kijken. Zaken waar je niet graag over nadenkt, zoals het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering of een hypotheek.

Op het moment dat ik ziek werd had ik geen aanvullende zorgverzekering, sterker nog, ik had net mijn eigen risico verhoogd naar € 850,- omdat ik toch nooit ziek was. Met als gevolg dat ik in 2013 een berg geld mocht doorsluizen naar mijn zorgverzekeraar. Het ziek zijn kostte mij veel geld en nog steeds, want mijn eigen risico maak ik ieder jaar netjes op en sommige uitgaven vallen buiten de verzekering. Ook kan ik geen aanvullende zorgverzekering meer afsluiten. Door het krijgen van kanker kom je namelijk automatisch in de risicogroep terecht, die risicogroep wordt bij zorgverzekeringen geweigerd (of je betaald een premie die belachelijk hoog is). Alsjeblieft, hier heeft u een trap na. Ik moet er niet te lang bij stil staan, want ik kan me er iedere keer vreselijk boos over maken (en dat is slecht voor mijn gezondheid. GNA!).

Daarnaast hebben (ex)kankerpatiënten vaak grote problemen bij het afsluiten van een overlijdensriscoverzekering (ORV). Deze is meestal nodig voor een hypotheek bij de aanschaf van een nieuwe woning. Geregeld krijgen zij geen, moeilijk of tegen een erg hoge premie een voorstel voor zo’n verzekering. Nu woon ik al jaren in een huurhuis, in een zeer fijne buurt. Maar, stel je voor dat het je droom is om een mooie boerderij op het platteland te kopen of dat mooie klus-huis in de straat aan zou willen pakken, die droom zou dan niet doorgaan vanwege je ziekte. Hoe oneerlijk is dat! #iktelweereventot10

Om (ex)kankerpatiënten te helpen in het ondoorzichtige acceptatieproces van verzekeraars, is NFK, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, een campagne gestart. De campagne bestaat uit een website www.kankerenverzekeren.nl, waar alle informatie over verzekeren na kanker te vinden is. Daarnaast is er een meldpunt waarin de organisatie een aantal doelen nastreeft. Één van deze doelen is om een nieuw predictiemodel voor borstkankerpatiënten te ontwikkelen. Aangezien de patiënten die borstkanker krijgen (helaas) steeds jonger zijn, lopen zij ook vaak voor de rest van hun leven tegen verzekerings- en/of hypotheekproblemen aan. Zeer goed initiatief, time for some action!

Soundtrack; Action! – De La Soul 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s