BorstkankerSymposium 2016

Twee weken geleden bezocht ik, op uitnodiging, het Borstkanker Symposium 2016, dat voor de tweede keer werd georganiseerd door stichting Jij Speelt de Hoofdrol. Het symposium vond plaats in Kasteel De Vanenburg (Putten), uurtje rijden vanaf Rotterdam. Tijdens de autorit krijg ik de kriebels; als ik maar niet terecht kom op een soort ‘Margriet Winterfair’ (sorry, mam!). Ik weet dat er veel jonge vrouwen getroffen worden door borstkanker, maar de grootste groep patiënten zijn van middelbare leeftijd.

Goed, auto parkeren en GO. De locatie is gelegen in een prachtige omgeving, vanaf de parkeerplaats wandel ik langs een eetbare bloementuin. Even aanmelden en aan de koffie. Ik raak meteen in de gesprek met 2 dames en we zoeken met z’n drieën een plekje in de zaal.

Zelfregie van de patiënt is erg belangrijk, dat is de boodschap van Sabine Uitslag (met een fijn Achterhoeks accent) die het programma opent. Ze gebruikt hier voor het woord Empowerment, dat te maken heeft met persoonlijke ontwikkeling. In essentie is de betekenis van Empowerment voor borstkankerpatiënten het gevoel te ervaren van persoonlijke macht en kracht, het vermogen om het heft in eigen handen te nemen, zelf te sturen in de keuze van de behandelingen en het na traject. Uiteraard zijn er patiënten die helemaal geen keuze willen maken en ‘gewoon’ het uitgestippelde behandeltraject willen volgen. Het gaat hier meer om de bewustwording dat je in dit soort situaties zelf keuzes moet kunnen maken. Zeer inspirerend!

Na dit openingsprogramma en een uitgebreide lunch gaan we verder met de workshops, daar kom ik eigenlijk voor. Dit symposium staat in het teken van de late gevolgen van borstkanker en daar gaan de workshops ook over. Ik heb gekozen voor;

  • Hormoontherapie
  • Vermoeidheid na borstkanker
  • Kanker & Voeding

Workshop Hormoontherapie
Emine Göker (oncoloog Alexander Monro Borstkankerziekenhuis) geeft in een uur uitleg over de werking en de gevolgen van hormoontherapie. Ik ben een ervaringsdeskundige en herken veel van het verhaal en de bijwerkingen. Daarnaast is het fijn om te horen dat hormoontherapie qua impact vaak wordt onderschat. Vooral de medicijnen die ik gebruik hebben veel invloed op je energie-level. De klachten zijn serieus en daar moet volgens de oncoloog ook meer aandacht voor komen. Vaak wordt de hormoontherapie als het laatste staartje van de behandeling gezien, maar deze moet wel 5 jaar worden ondergaan (als je jong bent gaat dat waarschijnlijk naar 10 jaar #luckyme). Waar oncologen en patiënten in eerst instantie niet bij stil staan is dat de gevolgen van een hormoontherapie een grote invloed kunnen hebben op je dagelijks leven. Verminderde energie kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je werktijden moet aanpassen, niet kunt sporten niet of veel meer slaap nodig hebt. Het is voor mij een bevestiging (van wat ik stiekem al wist) en het besef dat ik beter naar mijn lichaam moet luisteren.

Workshop Vermoeidheid na borstkanker
Ook deze workshop wordt gegeven door Emine Göker. De gebruikelijke handvatten worden gegeven voor het tegen gaan van vermoeidheid; structuur geven aan je dag, bewegen, yoga, meditatie. De zaal zit echter vol met (ex-)patienten, die dit rijtje al meerdere malen hebben gehoord, hebben uitgeprobeerd en nog steeds te kampen hebben met vermoeidheid. Er ontstaat dus wat opstandigheid in de zaal. Oftewel; wat moeten / kunnen we dan nog doen? Het antwoord dat dr. Göker dan nog heeft is accepteren.

substandardfullsizerender44

Workshop Kanker & Voeding
Odette Schoonenberg heeft in 2 jaar tijd de diagnose eierstokkanker, baarmoederhalskanker en longkanker gekregen. Door het eten van de juiste voeding voelt ze zich veel energieker en daar gaat haar verhaal vandaag over. Slimme marketingtrucjes zorgen er voor dat wij regelmatig kiezen voor de (biologische) voeding die in de supermarkten wordt verkocht, in de veronderstelling dat dit een gezonde keuze is (Groene VINK!). Niet waar! Odette geeft een aantal voorbeelden;

  • AH Biologische muesli – per portie 4,5 klontje suiker
  • AH Biologische kipfilet broodbeleg – per plakje 0,75 klontje suiker
  • Unox Biologische tomatensoep – per portie 4 klontjes suiker
  • Mierikswortel – per portie 1 klontje suiker

Goed verhaal! Door de verpakking van een product beter te lezen en zelf meer te koken / maken krijg je in ieder geval de toevoegingen in dit soort producten niet binnen. En dat geeft je ruimte om zelf de keuze te maken om toch die zak chips of reep Toblerone te pakken. Odette vertelt dit verhaal zonder het ‘wijzende’ vingertje en met een grote portie humor. Aanrader! Kijk vooral ook op haar website;  www.kankervrijedagen.nl

Deze workshop is tevens het einde van het symposium. Er volgt nog een optreden van een koor, maar dit gaat me te ver (sorry, mam 2.0!), dus ik loop snel langs de eetbare bloemen naar de parkeerplaats. Zeer leerzame dag, dank stichting Jij Speelt de Hoofdrol!

Soundtrack; Gimme What I Don’t Know – Justin Timberlake

substandardfullsizerender2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s