“Noem genezen van kanker geen overwinning”; Dr. Schelto Kruijff

img_33700

Vorige week las ik in de weekendeditie van NRC een mooi artikel van Dr. Schelto Kruijff (chirurg oncologie bij het Universitair Centrum Groningen). De kop luidde; Noem genezen van kanker geen overwinning.

Het artikel gaat over de strijd tegen kanker. En dan niet geschreven uit het oogpunt van wetenschappers, doctoren of oncologen. Het gaat over de manier waar op de maatschappij met deze ziekte om gaat. Dr. Kruijff geeft aan dat termen als ‘vechten tegen kanker’, ‘positief opstellen’ of ‘opgeven is geen optie’ echt niet kunnen. Het zijn termen die niet bij een ziekte als kanker passen. Je kiest er ten eerste niet voor om kanker te krijgen, en als je dan eenmaal wel ziek blijkt te zijn, dan is er vaak geen andere optie dan het ondergaan van behandelingen. Je hebt geen keuze.

Door de genezing van kanker neer te zetten als een gevecht, sluit je een zeer groot deel van de patiënten uit. “Het probleem met de vechtgedachte is dat er jaarlijks in Nederland 40.000 mensen aan kanker sterven die kennelijk dus wel hebben opgegeven. Waren deze mensen te negatief? De bekende winnaars gaan zelfs een stapje verder door te claimen gelukkiger te zijn dan voor de ziekte”; aldus Kruijff.

Het gevecht tegen kanker staat gelijk aan behandelingen tegen kanker. Er is veel aandacht voor het ‘beter’ worden en er is weinig aandacht voor de emotionele kant. Ik heb het geluk gehad dat ik al mijn behandelingen goed heb kunnen doorlopen (en er waren toch ook zeker momenten waarop ik geen lichtpuntje zag). Ik heb ook het geluk dat de ziekte zich in de afgelopen jaren niet nog eens heeft laten zien. Dat heeft niets met vechten te maken. Dat is een lucky shot.

In mijn kring ken ik een aantal mensen die moeten leven met uitgezaaide kanker, zij weten dat zij niet meer kunnen genezen. Het is zeer vermoeiend als je dan opmerkingen krijgt als ‘wel door blijven knokken, hoor’ of ‘nou, maar je bent toch weer even lekker buiten geweest vandaag’. Ik denk niet dat een gezond mens het zich kan voorstellen hoe het is om met afscheid in lijf en hoofd door het leven te gaan. Positieve gedachten kunnen dan zeker geen kwaad, maar het is ook erg belangrijk om de heftige emoties die bij zo’n situatie horen te kunnen uiten. Je hebt het ziekteproces niet zelf in de hand. Je ondergaat het en hoopt op dat beetje geluk.

Soundtrack; Lucky Now – Ryan Adams

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s