Hoe Taxussnoeisel levens kan redden

taxus01

In de media wordt de laatste tijd veel aandacht besteed aan het inzamelen van Taxussnoeisel. Van de Taxusboom, maar ook van de Taxushaag. Dit snoeisel is zeer belangrijk voor de behandeling van kanker. Het medicijn Taxol wordt hier uit gewonnen.

In mijn tweede chemoronde kreeg ik 12 keer Taxol toegediend. Meestal had ik geen enkel idee waar een medicijn vandaan kwam. Bij Taxol kon ik me er echter wel iets bij voorstellen. Taxusbomen en hagen staan namelijk gewoon bij mij in de straat. Ongelooflijk dat ze hier een chemokuur van maken. Omdat Taxol een soort gif is, kreeg ik tijdens het toedienen een injectie om een allergische reactie tegen te gaan. Veel patiënten krijgen last van benauwdheid of hartkloppingen tijdens het toedienen van de kuur.

Vergeleken met de (alles afbrekende) AC-kuur vond ik de chemokuur met Taxol minder heftig. Deze kuur gaf vooral lichamelijke ongemakken, zoals vocht vast houden (ik kwam 8 kilo aan!), spierpijn, afbrokkelende nagels en tintelende vingertoppen. Dat laatste moest ik goed in de gaten houden. Taxol kan de zenuwen aantasten en er bestaat een kans dat dit na afloop van de kuur niet meer hersteld. Ik ken een aantal dames die eerder met de behandeling moesten stoppen, vanwege ernstige klachten.

De Taxus is dus een zeer giftige plant, maar ook een belangrijk wapen tegen kanker. Het gif kan met de juiste inzet levensreddend zijn. Hoe werkt het? Het medicijn Taxol heeft een unieke uitwerking op onze cellen. In elke cel bevinden zich microtubili. Taxol verstoort de aanmaak van deze microtubili door enerzijds de aanmaak ervan aan te wakkeren en anderzijds door te beletten dat bestaande microtubili worden afgebroken. Hierdoor verstikt de cel in de aangemaakte microtubili en kan deze niet meer delen. Oftewel een tumor kan niet meer groeien. Taxol wordt vooral gebruikt bij de behandeling tegen borstkanker en eierstokkanker.

Om voldoende medicijn voor iedere behandeling met Taxol te kunnen produceren is zeer veel Taxussnoeisel nodig. Daarom is het belangrijk om er veel van in te zamelen. Daarnaast moet het verse snoeisel zo snel en zo zuiver mogelijk verwerkt worden, liefst binnen 24 uur. Om dit te realiseren is het belangrijk dat bezitters en beheerders op de hoogte zijn van het belang van het inzamelen van het snoeisel.

De website van Taxussnoeisel biedt de mogelijkheid om het snoeisel gratis bij je op te halen. Mocht je in het bezit zijn van een Taxusboom of Taxushaag kijk dan op de site en help mee aan de productie van een levensreddend medicijn.

Soundtrack; Treefingers – Radiohead

taxus-baccata-blad1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s