Kantoortuin VS Kantoorhok

IMG_21044

Op het moment dat ik terug kwam van mijn ‘ziekteverlof’, en weer langzaam meer ging werken, merkte ik dat ik moeite had met concentreren. Een vergadering van een uur was voor mij al te lang. Ik nam niets meer in me op en dat is best lastig, vooral als er specifieke dingen aan je gevraagd worden en je het gewoon niet hebt opgeslagen.

In eerste instantie gaf ik mijn ‘chemobrein’ de schuld. Chemokuren tasten je geheugen, concentratie en de structuur van denken aan (overigens heeft niet iedereen die chemotherapie heeft gekregen daar last van). Daar zou bij mij dat concentratieprobleem nog wel eens vandaan kunnen komen (in een later bericht meer hier over). Toch hoor ik andere mensen er ook over. Bijvoorbeeld dat het fijn doorwerken is op dagen dat er minder collega’s in tha house zijn of dat je thuis supergeconcentreerd kunt werken.

Uit verschillende onderzoeken, blijkt dat de concentratie van werknemers en de productiviteit op de werkvloer de laatste jaren afneemt. Een verklaring daarvoor is de open werkvloer, kantoortuinen en flexplekken, die in de meeste organisaties gebruikt worden. De vele geluiden en de constante aanwezigheid van collega’s storen bewust en onbewust. Ze onderbreken de hersenactiviteit en verminderen daarmee de concentratie.

Ruim de helft van de werknemers klaagt over een gebrek aan privacy, stilte en de temperatuur op kantoor. Wij hebben het op kantoor ook vaak over het ‘klimaat’ in het pand. Snel moe, zware ogen, maar dat kan dus ook door drukte en lawaai komen.

De open werkvloer ontstond vanuit het idee dat mensen gemakkelijker met hun collega’s konden overleggen. Dit zou de werknemers creatiever maken en sneller problemen laten oplossen. Uiteraard werkt het zo niet, want het betekent ook dat het telefoontje van een collega verderop in de ruimte jou stoort. Zelfs al denk je van niet, je hersenen reageren er wel op.

Wat dan? Allemaal in grijze kantoorhokjes? Ook dat niet, want geen contact met je collega’s vermindert juist weer de creativiteit. Kantoren die heel clean en strak zijn, worden gebouwd vanuit het idee dat er weinig onnodige afleidingen zijn. Maar een plant, een mooie poster, of een fijne lamp kunnen de sfeer op kantoor met een derde verbeteren en de productiviteit met 15 procent laten stijgen. Zet bijvoorbeeld je bureau voor het raam, je kijkt echt niet de hele dag naar buiten, maar krijgt wel af en toe wat groen of een mooie blauwe lucht mee. Maak daarnaast duidelijke afspraken met je collega’s over telefoneren, radio, gesprekken etc, zodat er minder ‘ruis’ is op kantoor. Go Monday!

Soundtrack; Workingmans’s Blues #2 – Bob Dylan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s