Pass that Dutch # 14 – Documentaire Fed Up

FED-UP-het-vastendieet

De documentaire Fed Up is al een paar jaar uit (2014), maar ik zag deze pas afgelopen week (yep, laatbloeier). De filmmakers, Stephanie Soechtig en Katie Couric, gaan flink te keer tegen de Amerikaanse voedselindustrie.

Zelfs als je niet snoept is de kans groot dat je meer suiker binnenkrijgt dan je je realiseert, zelfs boven de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (voor volwassenen is dat 6 theelepeltjes per dag). In heel veel producten die je in de supermarkt koopt zitten toegevoegde suikers, ook in producten waar je dat niet verwacht.

Een standpunt (dat wetenschappelijk gezien steeds meer aanhang krijgt) is dat in de strijd tegen overgewicht vet niet de grootste vijand is, maar suiker.
“Vetarm voedsel smaakt eigenlijk nergens naar. Daarom voegen fabrikanten meer suiker toe aan ‘vetarme’ producten, zodat we ze toch willen eten. En er vooral meer van willen eten. Suiker is net zo verslavend als cocaïne. Voor fabrikanten gaat het om de verkoopcijfers niet om de gezondheid van de consument”; aldus wetenschapper Robert Lustig.

Het feit dat suiker slecht voor je is, is natuurlijk geen nieuwe ontdekking. De documentaire overtuigt echter wel dat je meer op je suikerinname moet letten. Weet je bijvoorbeeld hoeveel suiker er in een flesje cola zit? 12 klontjes! In een bakje vanilleyoghurt? Bijna 3 klontjes! En in 3 plakjes salami? 1 suikerklontje! De komende weken wil ik eens gaan letten op de hoeveelheid suiker die ik dagelijks binnen krijg. En wie weet ga ik ooit de 10-dagen-zonder-suiker-challenge aan. Daar heb ik wel wat mentale voorbereiding voor nodig. Het lijkt me vreselijk lastig (en zwaar). Heeft iemand van jullie hier ervaring mee?

Fed Up is nog tot 9 juni terug te kijken op de website van NPO, via deze link.

Soundtrack; Sugar – System of a Down

Fed-up1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s