Mindfulness – Work in Progress

IMG_20322

Zoals jullie misschien weten heb ik een cursus Mindfulness gevolgd. Dit wordt vaak neer gezet als DE oplossing voor stress en andere problemen. Je kunt tegenwoordig uit tientallen cursussen kiezen (ik krijg wekelijks een folder in de bus), en ook het aanbod online is enorm. Leef in het nu! Pak een zen-moment! Mediteer! Je bent binnen een paar weken van al je problemen af en we leven nog lang en gelukkig! Ik overdrijf een beetje, maar mindfulness is natuurlijk geen instant geluks-ingrediënt.

Mindfulness helpt zeker tegen stress, maar het is géén wellness-artikel en géén techniekje dat je aan kunt leren om van al je klachten af te komen.Het is een goede investering in je ontwikkeling, dat wel. Je staat stil bij de reacties in je lichaam, vooral bij gevoelens en gedachten die opkomen bij bepaalde (vaak vervelende of ongemakkelijke) gebeurtenissen. De lichamelijke reacties zijn anders dan de gedachten die je daar bij voelt. Je leert dat gevoelens en gedachten altijd weer voorbij gaan en je komt tot het inzicht dat een probleem keer op keer herkauwen niet de oplossing is.

Als je tot dit nieuwe inzicht komt, blijft dat de rest van je leven bij je. Maar, het is wel iets waar je dagelijks aan zal moeten werken. Het is work in progress, want je blijft natuurlijk gewoon last houden van stress. Het verschil is alleen dat je erbij bent wanneer het zich voordoet. Het overkomt je niet, maar je hebt een keus in je reactie op de stress omdat je bewust bent van hetgeen er gebeurt…terwijl het gebeurt (volg je het nog?).

Controle is dus iets dat erg belangrijk is; uit onderzoek is gebleken dat je je door controle te houden beter voelt. Als je (het gevoel van) controle hebt kun je blijkbaar beter omgaan met stress. Daarom zou het goed zijn om dagelijks te mediteren of bijvoorbeeld een kwartier niks te doen en naar buiten te staren. Mindfulness is iets waar je keer op keer in moet investeren. En dat is best lastig. Het werkt net als bij sporten (voor mij dan in ieder geval), je ziet er tegen op, maar als je het eenmaal gedaan hebt voel je meteen het verschil.

Soundtrack; Work – Bob Marley & The Wailers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s