The One Minute Rule – Opruimtechniek

IMG_17844

Ik kan NIET tegen een rommelig huis. Het is een nogal vervelende eigenschap, want ik kan niet ontspannen zodra ik rommel zie. Can’t help it, it runs in the family. Mijn moeder, zus en tante hebben er ook last van. Het gevolg? Ik ben een groot deel van de dag als een kip zonder kop aan het opruimen, of ik denk aan opruimen. De foto hier boven, opgeruimd, maar niet te strak. Ik kan daar heel gelukkig van worden. FREAK!

Vaak zijn die opruimklusjes totaal onbelangrijk, op zichzelf staand, en kosten ze heel weinig tijd. Wanneer ik bijvoorbeeld door de woonkamer loop en veel rommel zie liggen krijg ik opruimpaniek. Alles moet netjes…NU!

In een boek van Gretchen Rubin las ik over de One-Minute-Rule. Het is heel simpel: doe elke taak die je in één minuut kunt afronden. Hang je jas op, lees die brief en berg op (of gooi weg), beantwoordt een mail, noteer een citaat, zet de kopjes in de vaatwasser, gooi de vuilnis weg, zet een boek terug in de kast, ruim je schoenen op… en ga zo maar door.

Omdat je deze de taken snel kunt afronden, geeft het een groots resultaat en is het makkelijk om de regel een paar keer per dag toe te passen. Het onder controle houden van al die kleine taken maakt me rustiger. Ik weet hoe erg het klinkt, maar ik ben echt blij met deze ongelooflijke eenvoudige en effectieve regel. Met als bonus dat ik minder onuitstaanbaar ben voor man en kind (die de hele dag hun spulletjes kwijt zijn…ja…opgeruimd). 

Een ander voordeel van de One-Minute-Rule is dat je niet na hoeft te denken over prioriteiten. Je begint gewoon en de grote klussen vallen automatisch af, want die krijg je niet in één minuut gedaan. Tot zover! Groet van uw blogger-met-opruim-issues!

Soundtrack; Such a Shame – Talk Talk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s