RUN / RUN / RUN & Food

IMG_17566

JA! Ik ben van het hardlopen…en dat is een wonder…want ik heb het nooit kunnen waarderen…en dat is zacht uitgedrukt. Tijdens mijn voetbal-carrière (jaaaaaaaren geleden) probeerde ik er altijd onderuit te komen. “Hup dames, eerst 6 rondjes warm lopen!” Weet je hoe groot zo’n voetbalveld is!?

Mijn fysiotherapeut gaf aan dat het goed voor mij zou zijn om te gaan hardlopen OF te gaan zwemmen. Nu had ik aan één ding een grotere hekel dan aan hardlopen en dat was zwemmen. Dus, ik kocht een jaar geleden nieuwe hardloopschoenen, downloadde de Personal Run Trainer-app voor de nodige ondersteuning en ik plande mijn eerste hardloop-dag in. Die eerste keer viel me absoluut niet tegen, de tweede en derde sessie ook niet en zo begon ik het hardlopen leuk te vinden. Ik probeer nu 2 ochtenden in de week een rondje van 5 km te rennen.

Omdat ik vaak aan het begin van de dag hardloop (nog voor het ontbijt), moet ik er goed op letten dat ik de rest van de dag voldoende (meer) eet. Je verbruikt veel energie tijdens het lopen. En je moet je lichaam dus goed aanvullen, je spieren herstellen daar door ook sneller.

Na het sporten heb ik de rest van de dag meer honger en heb ik een enorme drang naar suiker. Dat laatste probeer ik te vermijden, maar wat is dan een goed alternatief (lees; waardoor denk ik niet steeds aan een reep chocolade van Tony’s of een stuk appeltaart);

Bananen
Bananen zitten vol met de goede koolhydraten, bevatten veel kalium en helpen mee met het spierherstel. Kortom, een makkelijke en snelle energiebom.

Ananas
Ananas draagt bij aan de genezing van verzwikkingen, kneuzingen en zwellingen. En bevat veel vitamine C. Tegenwoordig zijn er in iedere supermarkt stukjes ananas te koop.

Bruine rijst of Quinoa
Bruine rijst en quinoa zijn een bron van koolhydraten (deze zijn belangrijk voor je energielevel). In quinoa zitten ook nog eens veel verschillende vitamines. Ik maak er bijvoorbeeld salade van met sojabonen en een dressing op basis van sojasaus.

Sinaasappel(sap)
Probeer in plaats van water eens verse sinaasappelsap te drinken. Of eet een handsinaasappel (door de vezels nog beter). Ten eerste krijg je zo vitamine C binnen en sinaasappel zit vol met kalium. Als je een tekort hebt aan kalium voel je je vaak wat trillerig en onrustig, dus zorg ervoor dat je na het sporten je kaliumniveau weer opkrikt.

Gedroogd fruit en noten
Deze ‘tussendoortjes’ geven je proteïnen en bevatten ook nog eens de goede koolhydraten. Eet ongesuikerd gedroogd fruit en ongezouten en ongebrande noten.

Bosbessen
Bosbessen bevatten veel antioxidanten. Antioxidanten zorgen er voor dat je immuunsysteem een boost krijgt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tusendoortjes die goed zijn om te eten na het sporten. Maar, dit zijn wat mij betreft de makkelijkste tussendoortjes. Hebben jullie nog aanvullingen of tips?

Soundtrack; Young Hearts Run Free – Candi Staton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s