Time-management voor Time-junkies # 2

FullSizeRender909

Een paar weken geleden schreef ik een blog over time-management (lees het hier). Ik startte een onderzoek naar mijn eigen tijdsbesteding door 168 uur een timelog bijgehouden. Dit was best lastig, vooral omdat ik het soms vergat en daardoor achteraf mijn tijd in moest vullen. Ik merkte dat ik af en toe wilde sjoemelen, om het plaatje zo mooi mogelijk te maken. Maar hè, who was I kidding! Ik deed dit natuurlijk voor mezelf en voor niemand anders.

Na de 168 uur heb ik alle categorieën, zoals slaap, werk, huishouden, etc bij elkaar opgeteld. Niet shocking, allemaal redelijk in balans. Waar ik echter WEL van schrok was mijn beeldscherm-gebruik. Aiaiai…dat zijn een hele hoop uren. Achter de computer, op m’n telefoon, beetje Ipad, nog een uurtje televisie. Ik moet deze beeldscherm-addiction aan gaan pakken, want een boek lezen of even in het raamkozijn zitten en naar buiten staren, daar wil ik meer tijd voor vrij maken.

In zijn boek Nooit meer te druk schrijft Tim Allen onder andere over het beeldscherm-issue. Elke keer wanneer je je e-mail checkt, komt er een kleine hoeveelheid dopamine vrij, (het ‘gelukshormoon’). Dit geldt ook voor het gebruik van Google en het ontvangen van een app. Hier ontstaat het gevaar voor verslaving. Waarschijnlijk ken je het wel, een situatie of moment, waarin het eigenlijk niet hoort, maar je toch je telefoon tevoorschijn haalt om een app te lezen of een social media boost te krijgen. Het schijnt dat een gemiddelde smartphone gebruiker om de 6,5 minuut de behoefte krijgt om op zijn of haar telefoon te kijken.

Hoe ga ik afkicken? Voor mijn werk moet ik nu eenmaal de computer gebruiken, daar valt weinig te halen. Ik ga wel proberen om minder e-mails te versturen. Tim Allen schrijft daar een goed stukje over;
“Mensen houden de ‘alarmpjes’ van app, sms, mail, etc. zelf gaande. Ieder bericht dat je verstuurd zorgt er voor dat iemand anders een bericht krijgt en daar iets mee moet. Zo houden we de volle mailboxen in stand.”

Daarnaast ga ik vaker mijn telefoon thuis laten. Bijvoorbeeld als ik s’avonds een wandeling maak of boodschappen ga doen. En ik ga geen e-boeken meer lezen vanaf mijn iPad. Ik kom dan te snel in de verleiding om toch nog even mijn mail te bekijken. Dat is voorlopig wel even voldoende, laten we niet overdrijven. Ik heb niet de ambitie om een anti-beeldscherm-beweging in gang zetten, laat dat duidelijk zijn.

Ik ben benieuwd hoeveel tijd jullie achter een ‘schermpje’ doorbrengen, of je je er bewust van bent en of je zou willen minderen…of juist niet.

Soundtrack; Phone Down – Erykah Badu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s