A Little Bit More – F the C * 26

IMG_13011

Mei van 2015 was een goede maand. Ik begin met hardlopen, iets waar ik altijd een gruwelijke hekel aan had, maar nu verslavend werkt. Uiteraard ga ik in het begin veel te snel. “Wat heb jij nou weer gedaan!?” roept mijn fysio nadat ik met moeite op haar tafel ben gaan liggen. Oftewel rustig opbouwen.
Met twee vriendinnen ga ik een nachtje naar Brussel. Biertjes, zon en manneke pis, niets meer aan toevoegen. En dan is het al snel maandag 1 juni 2015. Vandaag begin ik met de Cognitieve Gedrags & Mindfulness Therapie.

Ik vind het nogal serieus klinken, of je een ernstige stoornis hebt. Hoewel ik eerst erg blij was om te horen dat ik een therapie kon gaan volgen om aan de verwerking van de borstkanker te gaan werken, nu ben ik best zenuwachtig en bang dat het veel te zweverig zal zijn. Only one way to find out, op de fiets springen en gaan. Door mijn oordopjes klinkt Jamie Lidell’s A Little Bit More. De zon schijnt, benieuwd wat deze stap weer gaat brengen.

De groep bestaat uit 9 vrouwen, en ik geloof dat ze allemaal wat gezonde spanning hebben meegenomen. We beginnen met een voorstelrondje om het ijs te breken. Dat is op zich al een uitdaging, omdat je dan hardop moet zeggen wat je is overkomen. De dame die de groep leidt geeft aan dat we niet op details in gaan. Niet uitweiden over traject, behandelingen, etc, maar we moeten puur aangeven waarom we hier zitten. Uiteraard neemt dit rondje de halve ochtend in beslag. Ik voel me meteen thuis in de groep. Het is ongelooflijk hoe fijn het is om naar mensen te luisteren die in dezelfde mind-set zitten. Daarnaast is er veel herkenning voor elkaars verhalen. Je hebt aan een half woord genoeg, want je kampt eigenlijk allemaal met dezelfde problemen, bijvoorbeeld het omgaan met verminderde energie of angst voor wat de ziekte nog meer gaat brengen. De cursus zal dan ook voornamelijk ingaan op de acceptatie van de situatie waar wij nu in zitten.

Na de pauze starten we met een meditatie om vervolgens een introductie in stress te krijgen. Praktisch en leerzaam;
Wanneer er door een gebeurtenis veel stress is ontstaan, komen allerlei processen in je lichaam op gang. Er gaat een ‘intern’ alarm af. Een deel in je hersenen geeft het signaal ‘gevaar’ af en je lichaam maakt zich klaar om te vluchten of te vechten. Je hart gaat sneller kloppen, bloeddruk gaat omhoog, ademhaling versnelt, suikers worden afgebroken en het hormoon adrenaline wordt aangemaakt: alles is erop gericht om vol gas te te kunnen presteren, heel hard weg te lopen of tegen het gevaar te vechten. Daarna ontstaat er een heel natuurlijke lichamelijke reactie, die zorgt dat je ontspant en tot rust komt.

Het probleem bij het krijgen van een ziekte is dat er geen vijand is om met spierkracht tegen te vechten of voor te vluchten. Er hoopt zich natuurlijk wel spanning op in je lichaam, deze is niet te gebruiken en je krijgt ook geen seintje dat je kunt ontspannen. Zo ontstaat er ‘innerlijke stress’ en gaat de cirkel draaien. Dit wordt versterkt doordat het ook nog eens te maken krijgt met gevoelens als angst, verdriet en boosheid. Daarbij komen dan nog gedachten, die allerlei doemscenario’s verzinnen. En de stress is ‘aan’.

De omstandigheden kun je niet veranderen, maar door onbewuste reacties maak je de dingen vaak erger dan dat ze zijn en daar kun je wèl iets aan doen. Het zijn niet alleen de omstandigheden (bijvoorbeeld werk, ziekte, relaties of vermoeidheid), die je leven bepalen, maar vooral hoe jij hier mee omgaat. Je zou je dag kunnen laten bepalen door hoe je je lichamelijk voelt (ik ben zo moe..), door je emoties (ik ben bang) en door je gedachten (ik moet nog.…). Maar je ook de keuze maken om je lichaam, emoties en gedachten op een bepaalde manier te beïnvloeden. Daar is oefening voor nodig, maar iedereen kan dat leren.

Einde therapie-dag 1 en Ik ben blij dat ik ben gegaan. Al moest ik echt even slikken toen de groepsleidster begon aan haar introductie. Aardappel in de keel, warrig, zweverig. Alles waar ik NIET naar op zoek was. Door haar boodschap; je kunt zelf veel van je gevoelens en gedachten bepalen, zette ik me er snel overheen. 1 – 0 voor haar!

Soundtrack; A Little Bit More – Jamie Lidell

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s