KleineMeisjesVragen # 1

IMG_70512

Het is zaterdagochtend en Doris en ik staan samen onder de douche. Het is ons vaste weekend-ritueel. En iedere zaterdag komt er dan een vraag over mijn ‘borst die d’r niet meer is’.

Ik heb er voor haar nooit geheimzinnig over gedaan. Zij heeft alles gezien, van de grote pleister na mijn amputatie, het langzaam bijtrekken van het litteken, tot nu. Het is voor haar de normaalste zaak van de wereld. Dat neemt niet weg, dat er toch redelijk wat vragen over komen. Daarnaast blijft het een interessant gegeven dat je moeder er nog maar één heeft. Als er een vriendinnetje blijft logeren en ik sta onder de douche, gaat ze bijvoorbeeld haar logé waarschuwen om niet in de douche te komen. “Het is niet eng, hoor, maar ook niet heel erg leuk”. En in de gezamenlijke kleedkamer van het zwembad (ja, daaaag, ik vertik het om me in zo’n krap hokje aan te kleden), gaat ze altijd voor me staan zodat ik snel mijn badpak uit en mijn BH aan kan doen. Uiteraard met een zeer serieuze blik op haar giegel.

Ze vraagt zich nu af waar die borst dan toch is gebleven na de operatie. Pfieuw, geef daar maar eens een draai aan. Mijn broer (werkzaam in het laboratorium van een ziekenhuis) heeft mij verteld dat ze ‘dit’ gewoon in DE gele afvalbak gooien. WAT! Het zou een luguber antwoord zijn, maar toch zeg ik dat ze de borst gewoon hebben weggegooid. Doris kijkt me ongeloofwaardig aan en schiet dan in de lach. “Oh, kijk hier, een borst, hupsakee, gooi maar in de vuilnisbak!” Ze klapt daarbij haar handen schoon. Opgeruimd staat netjes.

Eenmaal uit de douche herhaalt ze het toneelstukje, nu MET mijn prothese. Dit is één van haar favor(t)iete speeltjes. Ze stopt de borst in haar hemdje, loopt er mee rond op haar hoofd, gebruikt het als kussen voor haar knuffels en nu gooit ze de prothese weg in een zelfgemaakte vuilnisbak. Ze maakt er een prachtige voorstelling van, totdat ik toch echt mijn BH wil aantrekken.

Dan komt al snel de vraag; “Mam, hebben ze mijn amandelen dan ook weggegooid na de operatie?” Waarop ik antwoord; “Ja, dat denk ik wel, lieverd.” En doorrrr naar toneelstukje nummer 2.

Soundtrack; Drunken Butterfly – Sonic Youth

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s