Time-management voor Time-junkies # 1

IMG_12324

Ik ben een tijd-junkie. Iedere dag voer ik een strijd tegen de klok. Ok, verklaar u nader? De dagen zijn te kort voor ALLE dingen die ik zou willen doen. Uiteraard zijn er de ‘standaard’ acties waar een dag mee gevuld is; werken, huishouden, koken, boodschappen, etc. Maar er zijn ook alle ‘extra’ dingen die ik graag in plan; sporten, boek lezen, wandelen, koffie met een vriendin, naar de markt, etc. De laatste groep? Daar moet ik moeite voor doen om tijd voor vrij te maken.

Ik kan mijn nagels lakken en na 2 weken denken; “Ohja, die rode nagellak die op mijn vingers zit, die is nu voor de helft afgebrokkeld en dat ziet er natuurlijk niet uit. Moet er even af.” Twee weken later neem ik daar dan eindelijk eens de tijd voor. YEP, en dat duurt dan maximaal 2 minuten! Zo gaat het ook regelmatig met mijn hardloopschema. Ik kan maanden achter elkaar 3 x in de week hardlopen. Als er dan een drukke week tussendoor komt, laat ik het hardlopen liggen en kunnen er 2 maanden overheen gaan voordat ik het weer oppak. Daarnaast plak ik aan iedere activiteit een tijdspad. Herkenbaar? Of ben ik de enige…..freak!?

In een eerder artikel schreef ik al eens over het ochtendritueel The Miracle Morning (lees er hier meer over). Via deze methode kwam ik bij dit boek terecht; What The Most Succesfull People Do Before Breakfast van Laura Vanderkam. Dit boek gaat over vroege ochtenden, maar vooral over time-management. In één ruk heb ik het uitgelezen.

Vandaag de eerste tip, het bijhouden van je tijd. Wil je exact weten waar je tijd naar toe gaat, dan moet je 168 uur een timelog bijhouden. Op deze manier krijg je een goed beeld van je week. Zo begin je;

  • Schrijf zo exact en eerlijk mogelijk op wat je aan het doen bent; werk, slaap, reizen, familie, tv kijken, rondhangen op internet, sport, verzorging, etc.
  • Het is niet nodig om op maandagochtend te beginnen met het invullen van de timelog. Ieder moment is een goed moment.
  • Zie jezelf als een advocaat die later een factuur moet sturen voor de verschillende ‘zaken’ waar hij/zij aan werkt. Hou de timelog bij je en vul meteen aan.
  • Probeer het minimaal 168 uur vol te houden, op deze manier krijg je het meest complete overzicht.
  • Voeg na de 168 uur de activiteiten samen en kijk hoeveel tijd deze in beslag nemen. Hoe veel tijd besteed je aan je werk, slapen, sporten, douchen, tv kijken, lezen, huishouden, bellen, administratie, etc. En kijk meteen of jouw tijd naar de dingen gaat die voor jou belangrijk zijn.

Ik ben inmiddels begonnen met het bijhouden van de timelog. En zal jullie later laten weten wat daar uit is gekomen. Mocht je zelf ook graag aan de slag willen gaan, download dan hier de spreadsheet. To Be Continued!

Soundtrack; Sign of Times – Prince

IMG_1238

Een gedachte over “Time-management voor Time-junkies # 1

  1. Dit is een uitbreiding op wat il met ergo gedaan heb. Geeft wel inzicht! Moet wel eerlijk bekennen dat ik je helemaal volg. Er zit te weinig tijd in een weekend vooral ; -) maar blijft toch lastig ook om alle tijd consequent te gebruiken voor belangrijke dingen. Soms is ff surfen op het net ook interessant en relaxt… ben benieuwd of het je brengt wat je hoopt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s