#WhoMadeMyClothes – 24.04.16 FASHION REVOLUTION DAY

FRD_poster_portrait_yellow_2

Ik ga vanaf 24 april een jaar lang GEEN nieuwe kleding kopen. Na mijn oproep kreeg ik veel positieve reacties en hebben nog meer mensen zich aangesloten bij mijn initiatief. Blij mee! Waarom beginnen we op 24 april?

FASHION REVOLUTION DAY
Dit jaar wordt op 24 april voor de derde keer Fashion Revolution Day georganiseerd. Jaarlijks is dit een dag ter nagedachtenis van de slachtoffers die zijn gevallen in de Rana Plaza kledingfabriek in Bangladesh op 24 april 2013. Meer dan 1000 mensen kwamen om het leven.

Rana Plaza, het gebouw dat instortte, bevatte vooral textielfabrieken, waar ongeveer 5000 mensen werkten. Een dag voor de ramp werden er scheuren waargenomen in het gebouw, waarna de bank en de winkels hun deuren sloten. De uitbaters van de textielfabrieken negeerden de waarschuwingen echter en riepen hun personeel op toch te komen werken. Sommige werkgevers dreigden zelfs loon in te houden van werknemers die niet zouden komen werken.

Fairtrade pioneer Carry Somers uit Engeland startte het wereldwijde Fashion Revolution  initiatief in 2013. In sociale media wordt aandacht gevraagd voor wie onze kleding maakt. In Nederland ondersteunen bijvoorbeeld Victoria  Koblenko, Sanne Vogel en Hans Ubbink het initiatief.

#WhoMadeMyClothes
Ook dit jaar vraagt de organisatie van Fashion Revolution Day aandacht met #WhoMadeMyClothes voor de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Ze vragen de consument na te gaan waar hun kleding eigenlijk gemaakt is, door wie, en hoe? Maak een foto van het merklabel van je kleding, plaats deze op social media met daar bij de vraag #WhoMadeMyClothes. Uiteraard moet dit de merken stimuleren om transpiratie te tonen in het productie-proces van de kleding. Er zijn al veel merken die laten zien dat het beter kan en daarover de consument informeren. Kijk op www.kiesduurzamemode.nu voor een overzicht.

24 april – Fashion Revolution Social Media Event
Op zondag 24 april vindt het Fashion Revolution Social Media Event plaats. Van 12.00 – 17.00 uur, bij Seats 2  Meet in de Beurs van Berlage, nabij Centraal Station Amsterdam. Wat is er te doen?;

  • Trending: Bij de locatie zullen grote schermen komen te staan waar je ‘live’ de sociale media rond Fashion Revolution Day kunt volgen.
  • In een Photo Booth kunnen bezoekers een foto maken en deze direct delen op social media met: #WhoMadeMyClothes.
  • Workhops over o.a. Hoe ga je verantwoord met je garderobe om; hoe organiseer je een kledingruil; en hoe maak je met vintage en kringloopkleding stijlvolle en hippe setjes voor weinig geld.

Ik ben er bij in Amsterdam en zal later verslag uitbrengen! Daarnaast hoop ik dat jullie allemaal mee doen aan de social media campagne. Maak een foto van het merklabeltje in je kleding en deel deze op Facebook, Instagram, etc met #WhoMadeMyClothes. DOEN!

Soundtrack; Revolution – Nina Simone

socialmedia_quotes_LucySiegle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s