Stressssss @1976

STRESS11

Tijdens een speurtocht in de kringloopwinkel, vond ik dit boekje; Het Verschijnsel Stress van Frederic Vester (uitgebracht in 1976). Het boek, over de herkomst van stress, opent met de vraag; waar eindigt uzelf, en waar begint ‘het andere’? Van dat soort teksten krijg ik de kriebels. Maar, kom op, het is 1976…remember, dus braaf doorlezen. Wat de schrijver bedoeld met deze tekst is hoe ver we kunnen gaan in de ‘opname’ van invloeden van buitenaf. Waar ligt de ‘stress-buiten-jezelf’-grens?

Nu ben ik na zware tijden nog steeds de rust zelve, maar voor mij is er na de periode van ziek zijn wel veel veranderd. Ik heb minder energie en kan moeilijk omgaan met te veel prikkels. Dit boekje geeft inzicht in die verschillende prikkels en waarom dat voor stress kan zorgen. Interessant! Er worden een aantal prikkels van buitenaf besproken, waar je niet zo snel bij stil staat, maar die wel degelijk stress kunnen opleveren of je energie kunnen kosten. Komen ze;

Verkeer stress
Onze hersenen zien de deelname aan het verkeer als een zware belasting.Vooral autorijden kan zeer vermoeiend zijn, omdat je continue alert bent. Uit een onderzoek is gebleken dat tijdens het autorijden de hartslag omhoog gaat en je sneller gaat ademhalen (dat alleen al kost energie). Daarnaast moeten je hersenen hard werken om de snelheid van het rijden te kunnen verwerken. Door die snelheid kan een ritje in de trein ook voor veel prikkels zorgen. De snelheid die we dan ervaren is een onnatuurlijke situatie en kost energie. Volgens het boek is de enige oplossing om deze vorm van stress tegen te gaan om niet deel te nemen aan het verkeer. #achterdegeraniums #geenoptie

Beroeps stress
Op het werk gedraag je je vaak anders dan daar buiten. Het is sociaal wenselijk je aan te passen aan de werksituatie of de sfeer op kantoor. Ongemerkt maakt dit een groot deel uit van je werkdag. Daarnaast krijg je veel prikkels mee, vragen van collega’s, de telefoon, inkomende e-mail, vergaderingen, het is allemaal input waar je iets mee moet. Al deze ‘acties’ samen kunnen een stressreactie in je lichaam veroorzaken, zonder dat je dat merkt. Het is daarom belangrijk om regelmatig te bewegen op kantoor. Rondje lopen, trap op en neer, en de gouden tip…touwtje springen. En wie wil dat nu niet met collega’s!?

Akoestische stress of geluids stress
We worden de hele dag geconfronteerd met geluid. Het verkeer, contact met mensen, telefoon (app, mail, Facebook), televisie, etc. Dit zorgt er voor dat je hersenen continue scherp zijn en overprikkeld kunnen raken. Goede tip is om het geluid van je telefoon af toe voor een uur (of een paar uur) uit te zetten. Of las een stilte-moment in, zoek een kwartiertje de rust op.

Milieu stress
Deze vorm van stress heeft voornamelijk betrekking op mensen met een kantoorbaan, of in ieder geval een baan die zich ‘binnen’ afspeelt. Je kunt namelijk stress creëren door te weinig groen om je heen te hebben. Een wandeling tijdens de lunch of in de avond kan er al voor zorgen dat je toch een stukje ‘natuur’ mee krijgt op een dag. Je lichaam heeft dit nodig om te ‘herstellen’ van alle prikkels.

Ik vind het eerlijk gezegd zeer leerzaam om meer te lezen over die prikkels waar we dagelijks mee te maken krijgen. Vaak denk ik bij stress toch aan drukte op het werk, veel sociale afspraken of een nare gebeurtenis in je leven. Nu, 2016, denken we trouwens dat het qua prikkels en druk zijn (en vooral druk doen, let’s be honest) niet erger kan worden. Newsflash! Zo dachten ze in 1976 ook!

Soundtrack; Serve the Servants – Nirvana

STRESS223

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s