Documentaire The Lady in Black – Ann van den Broek

ann 35

Het afgelopen halfjaar bezocht ik tweemaal een dansvoorstelling van de Vlaamse choreografe Ann van den Broek en haar dansgezelschap WArd/waRD. Dit waren mijn eerste dansvoorstellingen in 15 jaar tijd. Tijdens mijn studie heb ik ooit een jaar lang veel dansvoorstellingen bezocht en geanalyseerd. Ik vond het vaak wel mooi, maar werd en niet door gegrepen. Na het zien van de documentaire The Lady in Black over Ann Van den Broek, moest ik zelf een voorstelling van haar bezoeken en ervaren.

Regisseuse Lisa Boerstra volgde Ann ruim anderhalf jaar. Centraal in de documentaire staat het proces van het maken van de voorstelling The Black Piece. Heftige ervaringen en emoties staan centraal in het werk van de choreografe. Haar onstuimige werk is heel persoonlijk en niets ontziend. Ze verlangt van haar dansers, maar ook van zichzelf, onvoorwaardelijke toewijding.

De choreografieën van Ann van den Broek zijn vol van emotie, bevreemdend, en zet de zintuigen op scherp. Ik werd er diep door geraakt. In alles intens. De blikken van haar dansers, de ritmes, de stiltes. Ann maakt tijdens haar voorstellingen vaak gebruik van projecties. Tijdens de performance loopt er een cameraman mee, hij filmt en projecteert de beelden direct op een groot scherm. Daardoor krijgt de voorstelling een extra dimensie. Het belicht de choreografie vanuit een ander perspectief. Het kruipt schokkend dicht op je huid. En dat doet de documentaire ook. Kijken!

The Lady in Black is terug te zien op de website van de NPO – Het Uur van de Wolf.
Klik hier om de documentaire te bekijken.
Klik hier voor meer informatie over Ann van den Broek en speeldata van WArd/waRD

Soundtrack; Jubilee Street – Nick Cave & The Bad Seeds

Ann235

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s