Alexandertechniek?!

IMG_11087

Tijdens een zoektocht naar een kookcursus, stuitte ik op een cursus Alexandertechniek. Never heard of it! De informatie tekst sprak me direct aan. “Alexandertechniek vermindert spanning van de spieren in het lichaam”. En dat kan ik zeker gebruiken. Doordat er weefsel uit mijn oksel is weggenomen heb ik vaak last van een gespannen gevoel in mijn arm, vooral wanneer ik lang achter de computer zit. En ik zit VEEL achter de computer voor mijn werk. En dan ben ik ook nog gestart met een blog.
Ik schreef me direct in voor de cursus en zo stond ik afgelopen maandagavond met 15 andere cursisten te Alexandertechnieken.

Alexandertechniek
Alexandertechniek verandert je doen en laten. Je leert je dagelijks activiteiten met meer gemak en souplesse uit te voeren en onnodige spanning weg te laten. Met balans als uitgangspunt ga je op een andere manier naar je functioneren kijken. Vaak blijkt dat het de gewoontes zijn die problemen veroorzaken, dat kun je veranderen. Alexandertechniek is voor iedereen die wil werken aan het verbeteren van zijn prestaties, ademhaling of houding en (pijn)klachten of stress wil verminderen.

Ok, sounds good! Maar, hoe dan???
De docente geeft aan dat we vaak de spieren aanspannen en niet meer loslaten. Dit is een patroon dat lastig te doorbreken is. Alexandertechniek is vooral gericht op denken aan het loslaten en het denken naar ontspannen. Lekker zweverig? Nope, juist helemaal niet. Let’s practice;

  • Ga staan en sluit je ogen. Verdeel je gewicht; 50% op de enkel en 50% op de grote teen (bij de meeste mensen is dit 80% om 20% en daardoor span je te veel spieren aan). In het begint voelt dit compleet uit balans, omdat je het idee hebt dat je te veel naar voren hevelt. Na 5 minuten begint het te wennen en merk je dat je je spieren minder aanspant.
  • Blijf staan en richt je aandacht op je bovenbenen en heupen. Wij zijn gewend om de spieren in de bovenbenen en heupen aan te spannen bij het staan. Eigenlijk hebben we dat niet nodig om in balans te blijven. Probeer de spieren te ontspannen en kijk wat dat doet met je evenwicht.
  • Ga nu zitten en probeer zonder de spieren in je bovenbenen en heupen aan te spannen, te gaan staan. Denk nog steeds aan het ontspannen van je spieren. Moeilijk! Zeker in het begin. Ik merkte dat de oefening na 5 keer herhalen makkelijker werd.
  • Ga staan en leg je linkerarm over je hoofd. Wrijf met je rechterhand over je ribben naar boven en haal diep adem. Probeer dit 1 minuut vol te houden. Tijdens de cursus deden we deze oefening voor een spiegel. Na 1 minuut hangt je linkerschouder een stuk lager dan je rechter en heb je meer ruimte om adem te halen. Bizar!

Ik ben OM! Na de cursus voelde ik mij ontspannen en heb ik heerlijk geslapen. De rest van de week heb ik vaak gedacht aan het ontspannen van mijn spieren, en het loslaten. Net als bij mediteren en yoga geldt dat je de oefeningen moet herhalen om er baat bij te hebben. Bij Alexandertechniek hoort ook een oefening die Constructive Rest heet, in een later artikel meer daar over.

Soundtrack; Let It Take You – Goldfrapp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s