DIEPVRIEZEN #1 – Groenten

vries2

Iedere zaterdag ga ik naar de markt, om een enorme voorraad groenten en fruit aan te schaffen. Groenten moet ik soms weggooien en dat vind ik eigenlijk niet kunnen. En aangezien we deze zomer allemaal een enorme ‘oogst’ hebben van alle AH Moestuintjes volgen hier een paar invriestips. Deze tips komen uit een van mijn vintage kookboeken. Dit boekje heet Diepvriezen (duh!) en is geschreven door Rosa Cornelissen en uitgebracht in 1974.

We beginnen met een cursus diepvriezers. Zo hebben we de diepvrieskist, de diepvrieskast en de diepvriescombinatie. Goh. De gouden tip? Controleer altijd of de stekker van het apparaat in het stopcontact zit. OK dan, en door.

Groenten moeten geblancheerd worden voor deze kunnen worden ingevroren. Why all the trouble? In verse groenten zitten enzymen die nodig zijn voor de groei en het rijpen. Wanneer deze stoffen doorgaan  in geoogste groenten zullen vitaminen, ‘body’, smaak- en kleurstoffen worden afgebroken. Ook bij een diepvriestemperatuur van -20 graden gaat dit proces door. Door de groenten kort te blancheren worden de enzymen vernietigd en stop je het bederfproces. Blancheren betekend eigenlijk verhitten.

Wat heb je nodig voor het blancheren? Een grote pan met kokend water, een grote pan met ijswater, en uiteraard diepvriesbakjes of zakjes. That’s it! Ik heb van de groenten die ik het meest gebruik opgezocht wat de blancheertijd is;

 • Asperges – 3 minuten blancheren
 • Bleekselderij – 5 minuten blancheren (in stukjes)
 • Bloemkool / Broccoli – 3 minuten blancheren (stronkjes)
 • Champignons – 4 minuten blancheren
 • Paprika – 3 minuten blancheren (in stukjes)
 • Prei – 4 minuten blancheren (in stukjes)
 • Rode bieten – 1 uur blancheren (daarna ontvellen)
 • Sperziebonen – 2 minuten blancheren (eerst afpunten)
 • Spinazie – 2 minuten blancheren
 • Spruitjes – 4 minuten blancheren
 • Tomaten – wassen en in stukjes snijden (niet blancheren)
 • Worteltjes – 3 minuten blancheren

Na het blancheren moet je de groenten wel goed af laten koelen in ijswater. Als de groenten helemaal zijn afgekoeld mogen ze de vriezer in. Alle groenten die hier boven staan kun je zeker 12 maanden in de vriezer bewaren. Ik gebruik bijvoorbeeld rode bieten, worteltjes of spinazie uit de diepvries om een smoothie te maken. Deze maîtresse de maison zal later tips voor het invriezen van fruit delen. JOE! 

Soundtrack; Frozen – Madonna

IMG_10411

Een gedachte over “DIEPVRIEZEN #1 – Groenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s