The Soya Issue

Sojabonen

Sojaproducten. Good or bad? In de media wordt er veel aandacht besteed aan gezonde voeding, maar bijvoorbeeld ook de gesprekken aan de lunchtafel op mijn werk gaan regelmatig over wat nu weer goed of juist slecht is (we eten er overigens geen hap taart minder door).

Sojaproducten zijn vooral in opspraak omdat het in verband wordt gebracht met borstkanker. Deze berichtgeving gaat twee verschillende kanten op, namelijk dat het borstkanker kan veroorzaken of dat het borstkanker kan voorkomen. Voor dat laatste geldt been there, done that. Maar, dat het borstkanker zou kunnen veroorzaken wil ik toch uitzoeken. Ook al is het een ‘broodje aap’ verhaal, ik wil weten hoe het zit.

Eerst een korte soja-intro. Sojaproducten bevatten isoflavonen. Isoflavonen zijn een groep stoffen die erg lijkt op oestrogeen. Isoflavonen lijken de werking van oestrogeen in het lichaam tegen te kunnen gaan. Dit komt doordat ze de plek innemen van oestrogeen, ze verdringen als het als ware. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat van invloed kan zijn op het ontstaan van borstkanker.

Na het lezen van een aantal artikelen ben ik nog geen stap verder. Mag ik nu wel of geen sojaproducten gebruiken? Ik besluit het te vragen aan de mensen die mij behandelen (oedeemtherapeut, oncoloog en voedingsconsulent) en zij komen allen met dezelfde informatie;

  • Gebruik voornamelijk gefermenteerde sojaproducten, zoals tempe, sojasaus en miso.
  • Gebruik ongefermenteerde sojaproducten, zoals sojamelk, sojayoghurt en tofu niet meer dan 2 keer in de week.
  • Net als bij tarwe wordt er steeds meer gebruik gemaakt van genetisch gemanipuleerde soja. Kies dus altijd voor biologische sojaproducten.
  • Tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven voor zuivel en sojamelk. Kies bijvoorbeeld voor amandelmelk of kokosmelk.
  • Gebruik geen sojasupplementen, er is nog te weinig over bekend.
  • Het gebruik van sojaproducten bij kinderen onder de 6 jaar wordt afgeraden (een hoge dosis isoflavonen is bij kinderen sneller bereikt dan bij een volwassene).

Ik hoop dat jullie iets aan mijn ‘mini’-onderzoek hebben. Tot slot de ontnuchterende opmerking van mijn oncoloog; “Tegenwoordig krijg je nog kanker van het kijken naar een pakje boter.” Waarvoor dank.

Soundtrack; Trick Me – Kelis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s