Ochtendritueel 2.0

IMG_0836

Na mijn behandelingen kreeg ik moeite met het vinden van een dagritme. Ik had zoveel in mijn bed en op de bank gelegen dat ik het lastig vond om mijn dag goed in te delen. Mijn fysiotherapeut wees mij op The Miracle Morning.

Hal Elrod bedacht deze methode nadat hij (kort door de bocht) herstelde van een zwaar ongeluk en daar een boek over schreef. Het boek werd een bestseller, zijn manager ging er vandoor met zijn gage en hij zelf raakte in een zware depressie. Oftewel, hij was terug bij af. In die tijd ontwikkelde hij The Miracle Morning en beschreef deze methode in een boek.

Ik kocht het boek en schrok in eerste instantie van de ‘American Dream’-toon. De eerste paar hoofdstukken van het boek zijn daar door het minst interessant. Elrod besteedt daar voornamelijk aandacht aan het opkrikken van je zelfvertrouwen. Dat je het waard bent om op alle vlakken, werk, gezondheid, liefde, etc succes te ervaren. You’re worth it! Hoog Oprah-gehalte. Toch ben ik door blijven lezen. Mijn fysiotherapeut is een zeer nuchtere dame, zij raadde me dit boek aan, dus er moest iets in staan waar ik wat aan zou hebben.

Al snel volgt het praktische gedeelte van het boek. Hoe start je je Miracle Morning? Hou je vast, Elrod pleit er voor om iedere ochtend (NACHT!) om 5 uur op te staan. Op die manier creëer je tijd en ruimte om die dingen te doen, waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt of geen tijd voor maakt. Denk aan een boek lezen, sporten, fotograferen, mediteren, schrijven, etc. Je dagindeling is anders, en daar door voel je je energieker.

Gelukkig, er volgen meteen wat tips om dat vroege opstaan minder pijn te laten doen;

  • Zet je wekker niet naast je bed, maar aan de andere kant van de kamer. Op die manier MOET je wel uit bed komen om de wekker uit te zetten (duh!).
  • Poets meteen je tanden en haal een washand over je gezicht.
  • Drink een groot glas water
  • Trek je sportkleding aan
  • Ga naar je woonkamer, keuken, of welke ruimte dan ook, maar stap uit je slaapkamer/slaapgedeelte
  • Mediteer voor 5, 10, 15 minuten
  • Schrijf je plannen op voor de dag, trek hier 10 minuten voor uit
  • Lees 10 minuten in een boek
  • Kom in beweging; hardlopen, buikspieroefeningen (ja, daaaaaag!), yoga, etc
  • Stap in de douche (eet daar voor of daar na) en je dag kan beginnen…om 6 uur

Yep, dan heb je al een hele lijst afgewerkt, terwijl andere mensen nog heerlijk liggen te slapen. Het klinkt goed, maar hoe werkt het in de praktijk? Ik heb The Miracle Morning een aantal weken vol kunnen houden en dat gaf inderdaad een geweldig gevoel. Het grote voordeel is dat je echt veel meer doet. Je loopt niet de hele dag achter de feiten aan, denkend aan alle dingen die je zou willen / moeten doen. Ik maakte in de vroege ochtend een planning en werkte gewoon de lijst af. In het begin van de middag had ik vaak die lijst al afgewerkt en dat voelt natuurlijk goed, want je hebt nog een halve dag te gaan. Ik merkte dat ik er rustig van werd, minder gejaagd. Daarnaast las ik in een week meer boeken dan dat ik normaal gesproken in een halfjaar lees. Een nadeel voor mij was dat mijn dochtertje ook vaak wakker werd en naar beneden trippelde. “Mama, ik kom lekker bij je zitten”. Of; “Mama, wat zegt die mevrouw op je telefoon allemaal over diep ademhalen enzo.”

Uiteindelijk kon ik het vroege opstaan niet volhouden. De ijzeren discipline om vroeg naar bed te gaan heb ik niet. Een aantal elementen zijn wel blijven hangen, zo sport ik vroeg in de ochtend en maak ik nog steeds aan het begin van de dag een lijstje met dingen die ik die dag wil doen. Ik ga The Miracle Morning deze lente nog eens uitproberen.

Kijk voor meer info op de website van Hal Elrod.
Hebben jullie een ochtendritueel? Of tips voor een productieve ochtend?

Soundtrack; Wake Me Up Before You Go-Go – Wham!

IMG_90965

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s