Koken met Knoflook #1981

FullSizeRender

Vorige week kocht ik een oud kookboekje bij de Rotterdamse Piekfijn; Koken met Knoflook. Dit boekje uit 1981 (YES!) beschrijft waarom knoflook ‘goed’ voor je is, gevolgd door ruim 200 recepten waar in knoflook de hoofdrol speelt.

“Zo oud worden als Methusalem is iets waar de mens van oudsher naar heeft gestreefd.” Geweldige zin en geeft meteen de schrijftaal van dit boekje weer.

Knoflook werd vroeger al veel gebruikt als medicijn tegen een te hoge bloeddruk, haaruitval en huiduitslag. Er bestaan veel verwijzingen naar de Egyptenaren die de waarde van knoflook weergeven als middel om kracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen. Niet alleen de ‘gewone’ Egyptenaar at graag knoflook ook de Egyptische elite gebruikte het veel. Zelfs in het graf van Toetanchamon vond men tussen al het goud teentjes knoflook.

De belangrijkste geneeskrachtige stoffen in knoflook zijn de zwavelhoudende aminozuren. Alliine is hiervan de bekendste. Deze stof komt vrij bij het pletten of persen van knoflook en is een bestanddeel van veel geneesmiddelen; voor de luchtwegen, tegen een hoge bloeddruk en ter voorkoming van aderverklaking. Na een studie is gebleken dat mensen die 6 tenen knoflook en 9 uien per week aten het gezondste bloed hadden.

Er bestaat een enorm aanbod aan knoflookpillen en knoflookpreparaten. Toch neemt je lichaam ‘pure’ knoflook het beste op. En het is uiteraard altijd handig om een streng gevlochten knoflook in huis te hebben om een vampier te verjagen (geen grap, het staat er echt).

Dat verjagen kan misschien ook met de geur van knoflook. In Koken met Knoflook staan een aantal tips om de geur tegen te gaan; drinken van sterke koffie of een glas melk, eten van verse peterselie, kauwen op een kruidnagel of koffieboon of het eten van een lepel honing. De beste tip die ze echter kunnen geven is; “Plan gerechten met knoflook in het weekend en vermijdt een al te nauw contact met knoflookhaters.” Hilarisch!

Het zelf kweken van knoflook is trouwens erg simpel. Stop in maart of april tenen knoflook in de grond of een pot en laat de knoflook uitgroeien tot een plant. Zodra het loof van de plant geel gaat worden, mag je de bollen uit de grond trekken. Je moet overigens wel even geduld hebben, want na een jaar zijn de plantjes pas klaar voor de oogst.

De komende weken  zal ik een aantal recepten uit dit boekje maken en met jullie delen.

Soundtrack; I’ll come to you – Rosemary & Garlic

knoflook 2

Een gedachte over “Koken met Knoflook #1981

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s