Zonder Kloppen #1

Jes 2

Zonder kloppen! Oftewel…binnen gluren. Tijdens een wandeling kan ik het niet laten om stiekem bij mensen binnen te kijken. Ik geef mijn moeder de schuld van deze tik, want zij heeft het mij met de paplepel ingegoten. Regelmatig staan wij op onze tenen door raampjes te spieken, benieuwd hoe een huis er van binnen uit ziet. Vanaf nu iedere maand een gluurmomentje, mijn zus bijt het spits af. Komt ze!

Bij het 5e huis was het raak, mijn man en ik waren op slag verliefd. Ondanks de schroten, het vele werk wat we ons op de hals zouden halen en de enge paspop in SS uniform die ‘de wacht’ hield in de woonkamer (ieder zo z’n verzameling). Dit moest ons huis gaan worden. Ik ben Jessica, de jongere zus van Katja, 32 jaar, getrouwd met Niels en moeder van Maes (8 maanden). Het eerste half jaar van 2013 stond in het teken van de verbouwing van ons droomhuis: nieuwe elektra, een dakkapel in de badkamer, breken, stuken, structuren, verven, behangen en dat in het kwadraat. Het hele huis werd gestript. Gelukkig kregen we veel hulp van familie en vrienden, en hebben we de echte grote klussen uitbesteed. Tijdens de verbouwing was het huis niet bewoonbaar en konden we tijdelijk bij mijn schoonouders logeren. Ontzettend fijn, want na een dag klussen was daar een warme maaltijd, een fijne douche en een schoon bed. Maar na een paar maanden keihard werken was het toch wel tijd voor ons eigen plekje.

Collage woonkamer 2

Ons huis is een mix van verschillende stijlen. Scandinavisch-retro noemde Niels het laatst. Het grootste deel van onze meubels en accessoires zijn ‘krijgertjes’, 2e hands, gevonden voorwerpen (Niels is een strandjutter maar heeft geen strand nodig) of eigen creaties. Zo zijn bijvoorbeeld de houtkachel (een kinderdroom die uitkwam!), de secretaire en de commode van mijn schoonouders geweest, in de kinderstoel heeft ook het dochtertje van mijn zus gezeten en mijn schoonvader heeft de boomstamtafel in de serre zelf gemaakt. Alleen onze bank is nieuw en dat was ook meteen de grootste uitgave.

Collage woonkamer 1

Ik ben gek op dieren en die kom je dan ook overal in ons huis tegen. Zo zit er een chinchilla op het kozijn en loopt de egel tegen de boom op. We hebben er bewust voor gekozen om de wanden in het huis zoveel mogelijk wit te houden. Boven ligt ook overal hetzelfde witte laminaat, zodat je ondanks het geringe oppervlakte toch een gevoel van ruimte krijgt. In de kamer van Maes heb ik het thema natuur als leidraad genomen. Zo heb ik één wand lichtgroen gemaakt en heb ik op 2 wanden een tak of boom geschilderd.

Collage babykamer

Ik heb meerdere favoriete plekken in huis. Ik word blij van de serre (vooral van het behang), van de oude stortbak in de wc (ook al lekt ie regelmatig), van de badkamer mèt bad, van de foto’s in het trapgat en ga zo maar door. Maar meest favoriet is toch wel mijn plekje op de bank, het chaise longue gedeelte. Hier heb ik zicht op mijn dieren (de eland, het hert, de uiltjes, de egel, de chinchilla), onze echte dieren buiten (cavia’s en een konijn) die ik door het grote raam in de gaten kan houden, de openhaard en mijn zoontje die in de box speelt. Hier lees ik tijdschriften en boeken, drink ik thee, browse ik op m’n tablet, geef ik Maes de fles en krijg ik zo nu en dan een kus van Niels. Het is mijn leefplek, de plek waar ik de meeste tijd doorbreng in huis.

Collage boven

Als ik een woon-tip moet geven dan zou het zijn dat je je huis vooral zo moet inrichten dat jij, en natuurlijk je eventuele andere huisgenoten, zich er prettig voelen. Dat je het huis inricht voor jou en niet voor het bezoek dat bijvoorbeeld 1x per week langs komt. Voel je je prettig bij een strakke woonkamer of met meubels uit eenzelfde serie, doe dat dan vooral. Ik heb het geluk dat Niels en ik op één lijn zitten qua inrichting. Ons volgende grote project wordt de tuin. Daar beginnen we deze lente aan.

Soundtrack; Nothing Brings Me Down – Emiliana Torrini

Collage serre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s