Bedroom Hymns – 9 slaaptips

Klok 2

Natuurlijk weten we allemaal dat een nacht goed slapen belangrijk is. Het blijft voor mij toch altijd een race tegen de klok, ik wil NIET gaan slapen, maar ik moet WEL gaan slapen. Na het ziek zijn moest ik switchen tussen de avond en de ochtend. Oftewel, ik ben nu in de ochtend veel productiever dan in de avond, terwijl het eigenlijk andersom was (en in mijn hoofd is dat stiekem nog steeds zo). In zijn boek Sleep Smarter beschrijft Shawn Stevenson tips waardoor je beter slaapt. Hij geeft geen adviezen over langer of korter slapen, maar tips om intensiever te slapen. Daarnaast ben ik een sucker voor lijstjes, dus hier komen  9 tips;

1 – Sta stil bij het belang van een goede nachtrust
Een goede nachtrust zorgt voor meer energie. Mocht je eens 1 of 2 nachten slecht slapen, dan merk je dat meteen. Je bent niet scherp, sneller chagrijnig en kan niet stoppen met geeuwen tijdens een vergadering of bespreking. Ik probeer dan tactisch binnensmonds te geeuwen, bekijk dat maar eens in de spiegel, zeer charmant…NIET! Luister naar je lichaam, zodra het aangeeft dat het moe is, geef daar dan aan toe. Het naar bed gaan rekken heeft geen enkel voordeel.

2 – 30 minuten bewegen in de buitenlucht
Probeer iedere dag minimaal 30 minuten te bewegen in de buitenlucht. En dan heb ik het niet over sporten, maar bijvoorbeeld een wandeling in de buurt of een fietstochtje. Met de regen die hier in Nederland valt is dat vaak een uitdaging, blij dat je tussen de buien door van A naar B kunt komen. Daglicht is echter zeer belangrijk, het zorgt er voor dat je melatonine aanmaakt en dit hormoon regelt ook de slaap/wakker-stand in je lichaam.

3 – Geen schermpjes in de slaapkamer
Laptop, televisie, telefoon, Ipad, bewaar deze apparaten allemaal buiten je slaapkamer. Zo kom je bijvoorbeeld niet in de verleiding om toch nog dat laatste berichtje te versturen, je werkmail te lezen of de laatste posts op Facebook te checken. Naast dat het je stress kan bezorgen, geven de schermpjes je lichaam het verkeerde signaal, namelijk dat van alertheid. Iets wat je uiteraard niet kunt gebruiken voor het slapen gaan.

4 – Cafeïne-curfew
Spreek met jezelf af op welk tijdstip je je laatste kopje koffie drinkt. Zelf drink ik de meeste kopjes koffie in de avond en heb gemerkt dat als ik na 20.30 uur nog koffie drink ik moeilijker in slaap kom.

5 – Be Cool
Zorg voor een frisse, goed geventileerde, slaapkamer. Laat de verwarming uit en zet altijd een raam op een kiertje, zodat er frisse lucht binnen kan komen. Je lichaamstemperatuur daalt zodra het tijd is om te gaan slapen (vandaar dat je het vaak koud krijgt als je moe bent). Zodra je gaat slapen, lig je toch onder een deken of dekbed en krijg je het vanzelf warm. Uit onderzoek is gebleken dat de ideale slaap-temperatuur 20 graden is. Dat halen wij in Nederland wel in de zomer, maar de rest van de drie seizoenen is dat lastig zonder verwarming.

6 – Slaapritme en ritueel
Het helpt om een vast tijdstip aan te houden voor het opstaan en het slapen gaan. In het begin zal dit misschien wat lastig zijn, maar na een paar weken stelt je lichaam zich er op in en voel je je minder vaak moe en ben je frisser. Door er ook nog een ritueel aan te plakken, zoals ontbijt klaar zetten in de avond en een meditatie-oefening in de ochtend bereid je jezelf voor op het slapen gaan of de dag te beginnen.

7 – Voldoende beweging
Maak bijvoorbeeld een pittige avondwandeling, ga touwtje springen of loop gewoon 20 keer de trap op en neer. Het hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn, maar lichamelijke inspanning zorgt bij het slapen voor een betere ontspanning.

8 – Donker
Je slaapt het beste als je slaapkamer donker is. Zelfs kleine lichtbronnen, zoals het knipperende lampje van een oplader of de stand-by knop van een televisie kunnen er al voor zorgen dat je minder vast slaapt.

9 – Gebruik je slaapkamer alleen om te slapen / rusten
Probeer zoveel mogelijk de slaapkamer te gebruiken om te slapen. Maak er geen werkplek van of kijk er geen televisie. Met het lezen van een boekje of een tijdschrift val je veel sneller in slaap en dit zorgt voor ontspanning en vraagt weinig overige input.

Soundtrack; Bedroom Hymns –Florence + The Machine

2 gedachtes over “Bedroom Hymns – 9 slaaptips

  1. Goede tips! Bijna allemaal open deur maar wel goed om je te beseffen. Er is er nog eentje die ik laatst las. Dat je geen suiker moet eten in de 3 uur voor het slapen. Dus ook geen appeltje, witte rijst of pasta etc. Omdat je dan teveel suiker in je lichaam hebt dat snel moet worden afgebroken en na 4uur heeft je lichaam dan weer suiker nodig en je wordt wakker. Misschien nog een tip?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s