Let’s Dance – F the C * 14

IMG_6474

Het is januari 2014 en de feestdagen zijn voorbij. Uiteindelijk was de kerstvakantie best fijn. We maakte geen plannen en daar door was er ruimte om bij te komen en de hoofden weer wat leeg te maken. Dat was ook nodig, aangezien het afgelopen halfjaar nogal pittig was. Misschien ken je de uitspraak; kanker heb je niet alleen. Helemaal waar! Ik ben ziek, maar de mensen om mij heen krijgen ook met een hoop onzekerheid en zorgen te maken. Mijn familie, vrienden, collega’s, ze helpen waar het kan.

Uiteindelijk is het toch Mart die voor mij en Doris moet zorgen. Hij heeft vanaf het moment dat ik de diagnose kreeg zijn werk laten vallen. Is meegegaan naar alle afspraken in het ziekenhuis, heeft vaak naast mij gezeten tijdens de chemotherapie, zorgde voor Doris, bracht en haalde haar van school, miste geen zwemles, stortte zich op het huishouden, etc. Ik ben hem daar erg dankbaar voor.

Ik kan in deze periode eindelijk weer naar muziek luisteren. De laatste maanden lukte me dat niet, gewoon omdat het te hard binnen kwam. Muziek is een belangrijk deel van mijn leven. De collectie thuis is groot en aan al die muziek hangen herinneringen. Ik ben grootgebracht door muziekliefhebbers en dat zit er nog steeds in. Van Neil Young tot Justin Timberlake en van Janis Ian tot Tool. Er zit geen vaste lijn in mijn muzieksmaak.

Vol goede moed ga ik het nieuwe jaar in, op naar de laatste 2 chemokuren. Het voelt fijn om in een schoon schriftje te beginnen. Ook al weet ik dat deze binnen no-time weer vol staat met alle behandelingen die nog komen gaan. Ik heb bijvoorbeeld al een afspraak bij de Daniel den Hoed-kliniek gehad, voor het uitzetten van het bestralingsplan. We komen uit op 25 x, dus 5 weken lang iedere dag bestralen en dat is toch een aardige agenda-vullende bezigheid.

Ik krijg regelmatig de vraag van mensen; helpen de behandelingen? Slaan de chemokuren aan? Het antwoord op die vraag kan ik ze eigenlijk niet geven. Ik weet namelijk niet of de behandelingen aanslaan. Dat is het lastige aan een preventieve behandeling. De artsen zien geen uitzaaiingen maar zien wel dat er klieren zijn aangetast, een klier kan een andere klier ‘besmetten’, er kan een kleine minuscule kankercel zijn overgebleven. Daar zijn nu juist deze behandelingen voor.

Al snel breekt de dag van de laatste chemokuur aan, vrijdag 17 januari 2014. M’n zusje gaat mee naar het ziekenhuis. Op de oncologie-afdeling is het erg rustig. Er is bijna niemand! Meestal is het volle bak op vrijdag. Jessica heeft een flesje alcoholvrije bubbels meegenomen en een medaille. Gezellig! Ik trakteer de afdeling op bonbons om te vieren dat het mijn laatste chemokuur is. Ik zal de komende maanden nog wel op de oncologieafdeling komen om het jaar met herceptin vol te maken. Op zich zijn deze laatste kuren met Taxol ‘goed’ verlopen. Oftewel, ik heb de hele behandeling af kunnen maken. Veel dames krijgen naar verloop van tijd last van tintelingen in vingers en tenen. Meestal raden de artsen dan aan om met de behandeling te stoppen, omdat dat betekent dat je zenuwen worden aangetast en het heel lang kan duren voor dat weer herstelt.

De ochtend vliegt voorbij en om 14.00 uur worden we weer opgehaald. We rijden naar huis, ik ben opgelucht dat dit hoofdstuk er ook weer op zit, maar ook vreselijk moe. Ik stap onze woonkamer binnen en daar zitten mijn ouders, broer, zwager en schoonzusje. Wat een verrassing! Er zijn bloemen en een prachtige taart met daar op de tekst; F the C, I Kick Ass. Ik ben helemaal blij, het voelt of ik ben afgestudeerd! We vieren een klein feestje. En ik krijg een geweldig cadeau van mijn broer en zus. Zij gaan 5 kilometer hardlopen voor Pink Ribbon en willen op deze manier geld inzamelen voor onderzoek naar borstkanker. KANJERS! We proosten op de goede afloop en op elkaar.

Een voor allen, allen voor een.

Soundtrack; Let’s Dance – David Bowie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s