Do It Again – F the C * 10

IMG_59157

Het is vrijdag 20 september 2013 en ik ben weer in het ziekenhuis voor kuur 3. In de lift naar de 6e bekijk ik mezelf in de spiegel. Ziet er niet verkeerd uit, kan veel erger. Eenmaal op de afdeling zit Artie ook al in de stoel. Zij ziet er geweldig uit en ik ben stiekem jaloers. Hoe doet ze dat? En voelt ze zich dan ook veel beter dan dat ik me voel? Het is ongelooflijk hoe snel je onzeker wordt van ieder klein detail als je ziek bent en iedere opmerking over je uiterlijk nog harder aan komt. Ik kijk ook honderd keer op een dag in de spiegel, voornamelijk om te kijken hoe mijn ogen staan. Het is voor mij een belangrijke check om te zien hoe ik er voor sta.

Op de afdeling is het opnieuw een gezellige bende. De tijd vliegt voorbij. Na de kuur snel naar huis en een wandeling naar de Albert Heijn voor een zak Chocotoff (een oude verslaving die ik weer heb opgepakt, in mijn studententijd was dit mijn lunch of diner).

Deze kuur valt zwaar, het is 30 graden buiten en dat trekt mijn lichaam niet. Het heeft niet de kracht om af te koelen. Met moeite ga ik na 6 dagen naar de fysio en daarna heel snel weer op de bank. Ik merk dat ik in rap tempo achteruit gaat, energie verlies. Daarnaast krijg ik last van allerlei pijntjes. Je lichaam schakelt in tijden van chemo over naar de overlevingsstand. Dit komt er op neer dat het alleen doet wat nodig is. Je hart laten kloppen, zuurstof binnen krijgen, beetje drinken, beetje eten en dat is het wel. Na een week voel dat ik dat ik weer koorts krijg. Oh, ik wil dit zo NIET! Ik ga heel vroeg naar bed met een hoofd op oorlog. Het zal toch niet dat ik weer in het ziekenhuis terecht kom?Temperatuur is ook alweer boven de 38,5. Ik ben en blijf lekker eigenwijs en vertik het om het ziekenhuis te bellen. Wacht het gewoon een nachtje af. De volgende dag gelukkig geen koorts meer, maar wel verkouden en een wattenhoofd. Jawel, de bank is weer mijn beste vriend. Gelukkig gaat het de week daarna beter en kan ik op 11 oktober aan de 4e en de laatste AC-chemokuur beginnen (tussendoor ga ik zelfs nog en dag naar de Efteling…my old time favorite!). Over 3 weken stap ik over op de volgende kuur, taxol en herceptin. Herceptin is de immunotherapie, die zorgt ervoor dat je gezonde cellen een afweerreactie krijgen tegen kankercellen.

Eerst deze kuur nog even wegkoppen (met m’n kale hoofd, geen haartje meer te ontdekken). Ongelooflijk hoe het menselijk brein werkt. Zoals je de pijn van een bevalling vergeet zodra je je kindje vasthoudt, zo vergeet je ook na 3 weken hoe die klote-chemo aanvoelt.

Tijdens het toedienen van de kuur krijg ik standaard een gesprek met de oncologieverpleegkundige. Ze vraagt hoe het gaat, mentaal en fysiek. Of ik ergens medicijnen voor nodig heb. En ik moet me wegen bij binnenkomst, want aan de hand van je gewicht kijken ze of je een diëtist nodig hebt om aan te komen (afvallen mag namelijk niet). Het zijn enorme lieverds op die afdeling. Zeer betrokken, en dat terwijl ze het vreselijk druk hebben. Geen tijd om te zitten, maar de hele dag rennen en vliegen ze over de afdeling, met een glimlach, veel begrip en lieve woorden. Bewonderenswaardig.

Deze 4e kuur verloopt volgens het boekje (eindelijk!). Na twee weken kom ik terug in het ziekenhuis om bloed te prikken en voorlichting te krijgen over de volgende kuur. De lijst met eventuele bijwerkingen is enorm, en het verschil met de vorige kuur is dat ik deze 12 weken lang iedere vrijdag krijg toegediend. Goed, een kleine greep uit het aanbod: kans op allergische reacties, afbrokkelende nagels, kilo’s aankomen, botpijn, spierpijn, extreme hoofdpijn en nog een paar A4’tjes met dat soort spul. De moed zakt weer even in mijn hakken. Er zit niks anders op dan het nieuwe avontuur dat boven mijn hoofd (met pet) hangt gewoon maar weer aan te gaan.

Soundtrack; Do It Again – Queens of the Stone Age

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s