The Chemicals Between Us – F the C * deel 7

IMG_55983

Het is vrijdag 9 augustus 2013 en weer zijn er drie weken voorbij gegaan. We proberen er toch nog een leuke zomer van te maken en besluiten nadat ik een week uit het ziekenhuis ben te gaan kamperen in Delft met vriend Jan en zijn dochtertje. Ik voel me goed en zelfs het slapen op een luchtbedje gaat prima. Daarnaast is het prachtig weer en genieten de meiden volop. Tussendoor ga ik naar het ziekenhuis voor de uitslag van de operatie. Deze is niet goed, de topklier in mijn oksel is ook aangetast. Ze hebben alle slechte cellen wel weg kunnen halen, maar weten niet in hoeverre de cellen die niet zichtbaar zijn achter mijn sleutelbeen zijn uitgewaaierd. Dat betekent dat ik na alle chemo’s ook nog een bestraal-traject in moet, over een half jaar.

Eerst concentreren op de chemotherapie. En voorbereiden. Hoe doe je dat? Vooral het praktische is te regelen. Oppas voor Doris, boodschappen inslaan, huis opruimen. Ik leen van een vriend een sapcentrifuge, want mocht ik heel beroerd zijn, dan krijg ik zo hopelijk toch de nodige vitaminen binnen.

Ik ga vroeg slapen, want de volgende dag moeten we om 08.30 uur in het ziekenhuis zijn. Vroeg op, wat zal ik eten? Wat zal ik meenemen? De zenuwen slaan toe.

Eenmaal in het ziekenhuis ben ik weer rustig. We zijn de eerste op de zaal (er zijn 2 kamers, met in iedere kamer 6 relax-stoelen), krijgen een kopje koffie en ik moet eerst mijn medicijnen tegen de misselijkheid innemen. Ze zijn verpakt in een soort advent kalender, maar dan zonder de engeltjes, Kerstmannen en chocolade. Pillen weggeslikt en de zuster prikt voor het eerst mijn PAC aan. Het kastje zit net boven mijn ‘overgebleven’ borst; je ziet er niks van, want het zit onder mijn huid. Het voelt aan als een speldenkussentje waar je in kunt prikken. Een spannend moment. Met een soort punaise prikt de zuster door mijn huid in het ‘kussentje’. Doet ‘ie het, of doet ‘ie het niet. Ja gelukkig, hij ‘geeft’ meteen bloed. De zak met zoutoplossing wordt aangehangen en loopt als een gieter (later meer hierover ;-)).

Na 30 minuten krijg ik het eerste zakje met gif. Het is knalrood, en ziet eruit als limonade. Zo zal het vast niet ‘smaken’. Later plas je de stof er in dezelfde kleur weer uit. Leuk detail! Dit zakje druppelt in 15 minuten leeg. We kletsen wat, en er komen ook steeds meer mensen/patiënten binnen. Van alle leeftijden, daar schrik ik wel van, want ook jonger dan dat ik ben.

Op de afdeling hangt een goede sfeer. Niet beladen, maar licht en vol humor. Dat voelt fijn, ook al voel ik na zakje 2 de kleur uit mijn gezicht wegtrekken. “Hoe zie ik eruit?” (deze vraag zal de komende maanden vaak terugkomen). Lijkbleek, is het antwoord. Ik voel me wazig, maar verder gaat het wel. Na 5 uur ziekenhuis, 2 zakjes chemokuur en 3 zakken zoutoplossing zwaarder, verlaten we de oncologieafdeling en rijden naar huis. We maken lunch en ik begin meteen aan een fruit-/groentesapje met rode bietjes en appel. De spanning komt eruit, dus ik loop lekker druk te doen. Na de lunch en het sapje duurt het nog geen 10 minuten voordat ik ellendig op de bank lig. Misselijk! En ik nog wel denken dat ik die pillen uit de advent kalender niet nodig had.

De rest van de dag gaat op en af, ik wandel een stukje, eet wat en dan begint het kappertje spelen. Ik wil niet wachten tot m’n haren uitvallen en heb Mart gevraagd of hij het voor ik ga slapen af wil scheren. Eerst knippen we m’n krullen af en daarna scheren we… een uur… want uiteraard begint de tondeuse het te begeven. Lekker dan! Uiteindelijk gaan toch alle haren eraf. Het staat me niet slecht. Geeft alleen wel het gevoel dat het nu echt is begonnen. Ik ga vroeg slapen. Benieuwd hoe morgen gaat voelen.

Soundtrack; The Chemicals Between Us – Bush

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s