De Kennis van Nu – Dirk De Wachter

IMG_6679-1

Een goede vriend wees mij op dit interview met psychiater Dirk De Wachter, in het programma De Kennis van Nu. Dit interview werd op 13 december 2015 uitgezonden op Radio 1 en ik heb het in de tussentijd al meerdere malen beluisterd. Ik vind het zeer leerzaam hoe De Wachter over onze ‘tijd’ spreekt (daarnaast heeft hij een erg fijne stem om naar te luisteren).

De Wachter pleit in het interview voor een beetje ongeluk in het leven en het belang van echt contact met elkaar. Zie hier onder een paar citaten;

“Onze maatschappij kent wat ik de tirannie van het geluk noem. Alles moet altijd fantastisch zijn, zomaar goed is niet genoeg. En we lijken er niet meer tegen bestand als dat niet zo is.”

“Een beetje ongeluk zou ons goed doen, dat meen ik serieus. Ziekte, dood, tegenslag, verlies, horen bij het leven. Wir setzen uns mit Tränen nieder, dat prachtige slot van de Matthäuspassion van Bach, ik kan dat niet genoeg horen. Maar we willen die tranen niet zien, we stoppen ze weg, we kunnen niet meer ongelukkig zijn, willen tegenslag en verlies niet meer in ons gewone bestaan incorporeren. We moeten weer leren inzien dat het leven op aarde niet altijd makkelijk is, moeilijk soms, maar dat dat op zichzelf geen probleem hoeft te zijn. Het leven is nu eenmaal wat lastig, dat waren we vergeten.”

Dirk De Wachter is een van de bekendste psychiaters van België. Hij is daar regelmatig te zien en te horen op radio en televisie. Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen en bracht hij enkele jaren geleden het boek Borderline Times uit, waarin hij zijn maatschappijvisie beschrijft.

Beluister hier het interview met Dirk De Wachter
(NPO Radio 1 – Kennis van Nu – 13 december 2015)

Soundtrack; Hey, That’s No Way to Say Goodbye – Leonard Cohen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s