Remain the Same – F the C * deel 5

IMG_7116

Dinsdag 16 juli 2013 en er zijn 3 weken voorbij gegaan. 3 weken! Terwijl er een grote dikke olifant boven je hangt die op je gaat vallen, ga je gewoon door met het leven zoals je dat kent, op alle afspraken in het ziekenhuis na. Tussendoor voel ik ook nog eens een knobbeltje in mijn andere borst. Alle foto’s worden nog eens goed bekeken en uiteindelijk blijkt dat gewoon een opgezette klier te zijn. Ik heb in het ziekenhuis aangegeven dat ik graag beide borsten wil laten verwijderen. Het is een intuïtieve keuze en waarschijnlijk ook een momentopname. De schrik zit nu in het lijf en ik wil alle risico’s uitschakelen. Na een gesprek met de chirurg blijkt dat het ziekenhuis een dergelijke ingreep niet uit kan voeren. Een gezonde borst willen ze niet opereren, mits er is aangetoond dat je een erfelijke vorm van borstkanker hebt. Zo’n onderzoek moet in mijn geval nog plaatsvinden, het duurt echter een aantal maanden voordat de uitslag bekend is. De chirurg raadt aan om hier pas over na te denken nadat ik mijn chemokuren heb gehad en het nu te laten rusten.

In de tussentijd ga ik gewoon door met werken, rond alle financiële zaken van het festival af, ga naar de verjaardag van mijn vader, spreek af met vriendinnen en ga het weekend voor mijn operatie weg met goede vrienden. Maandagochtend kom ik thuis. Mijn moeder is er al, en helpt samen met mij alle spulletjes op te ruimen. Het is heerlijk weer en we besluiten om naar de dierentuin te gaan. We lopen een rondje, Doris speelt, en ik bel het ziekenhuis om te vragen hoe laat ik er de volgende dag moet zijn. 9 uur, mooie tijd.

Doris moet nog een laatste week naar school voor de zomervakantie begint. Ze heeft er net het eerste halfjaar kleuterschool op zitten. Voor ons is het nog steeds wennen, meisje de hele dag op school, maar ze vindt het prachtig. Ook de speelafspraken zijn nieuw en een goede truc om telefoonnummers van leuke ouders te ontfutselen. Als een vader nogal bijdehand mijn nummer vraagt, volgend door een vette knipoog, kan ik niet anders dan te reageren met: “Goh, ik heb borstkanker, dus ik denk dat het de komende tijd even niet zo lekker uitkomt.” Het gezicht van de beste man, onbetaalbaar.

Ik ben nauwelijks met de operatie bezig. Moet ik afscheid nemen van mijn borst? Ga ik nog foto’s maken? Wat moet ik eigenlijk allemaal meenemen naar het ziekenhuis? Wat dat betreft sta ik er precies hetzelfde in als tijdens mijn zwangerschap. Totaal niet voorbereiden, zien wat er komt.

De avond komen er nog lieve mensen, met lieve woorden op bezoek en ik pak mijn tas toch maar alvast in. Waarschijnlijk moet ik na de operatie nog 2 à 3 dagen in het ziekenhuis blijven. Doris logeert bij haar vriendinnetje en buurmeisje Olivia.

De volgende ochtend vroeg op, wassen, aankleden en de auto in. We zijn nu beiden toch wel erg zenuwachtig. Eenmaal in het ziekenhuis ebt dat weer weg. Ik krijg eerst uitleg over de narcose, en wat me daarna te wachten staat. Ik luister half, weet niet zo goed wat ik ermee moet. Ik zie het daarna allemaal wel. Het duurt nog een paar uur voor ze zullen gaan opereren, waarschijnlijk pas om 12.00 uur. We lopen nog even naar beneden. Koffie, helaas niet voor mij, want ik mag niks meer drinken.

Na 45 minuten gaan we naar boven en ik ben eerder aan de beurt (yeuh!), ze gaan me alvast voorbereiden voor de operatie. Het kleedje aan, Mart dag zeggen en TE LAAT de kalmeringspillen in nemen. De zenuwen gieren door mijn lijf. Wat een freaky toestand is dit. In het ziekenhuisbed rijden ze me naar beneden, naar de operatiekamers. Ook weer zo’n bunker. Er liggen ongeveer 6 mensen in de ‘wachtkamer’ om geholpen te worden.

De verpleegkundige komt zich voorstellen en stelt mij gerust, voor zover ze dat kan. Ze prikt mijn infuus… AUW! Maar goed dat je een PAC krijgt, zegt ze. “Niet te doen, dat prikken bij u.” Lezend in mijn dossier kan ze mijn bloedgroep niet vinden. Of ik dat weet? Ehm…nee. Klein drupje bloed om te checken en ineens is daar voor mijn ziekenhuisbed een groots overleg met 4 andere verpleegkundigen. “Zeer zeldzame bloedgroep, we weten niet of we dat in ‘huis’ hebben.” Hallo! Ik hoor alles wat jullie zeggen, niet leuk! De verpleegkundige belt een rondje en uiteindelijk rijdt ze mij de operatiekamer binnen. Ik weet niet waar ik het zoeken moet, als ze me vragen om op de operatietafel te gaan liggen. Dit is vreselijk! Ontspanningsoefeningen die ik ooit tijdens een yogacursus leerde kunnen hier echt niet tegen opboksen. Adem in, adem uit!

De mensen van anesthesie geven me een korte uitleg over de narcose. “Och, meisje, wat ben je gespannen. Denk maar aan je dochtertje, aan iets fijns, wij gaan goed voor je zorgen.” Ze nemen mij letterlijk in hun armen, tot ik mag aftellen en met een sneltreinvaart in slaap val.

Ik word wakker met een hele droge mond. Ogen open, nee toch niet, weer even open, poeh dat gaat niet eens. Het is vechten tegen de narcose. Ik wil heel graag een slokje water, maar ik kan alleen maar murmelen. Eindelijk, de verpleegkundige ziet me! Ik krijg een slokje water. Het volgende moment lig ik op zaal en meteen komen ze mij weer halen om een foto te maken. Kijken of de PAC goed is geplaatst. Het voelt alsof ik vreselijk dronken ben, zoals een aantal jaar geleden tijdens een oud&nieuw-feestje bij mij thuis, na 2 glazen champagne moest ik kruipend naar mijn bed… om 00.30 uur. Mijn vriendinnen herinneren mij nog vaak aan dit moment. Het was hilarisch.

Terug op zaal, PAC zit goed, de operatie is geslaagd. De dag gaat in een roes voorbij. Ik weet dat Mart naast mij zit, dat mijn ouders op bezoek zijn geweest en dat ik heel veel heb gekletst. Ik heb er enkel flarden van meegekregen.

Aan het einde van de dag gaat het steeds beter en komt ook het besef dat het achter de rug is. Deel 1 zit er op, nog een paar te gaan.

Soundtrack; Remain the Same – Moloko

IMG_5429-1    IMG_5433

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s