Gretchen Rubin’s Happiness

FullSizeRender6-1
Sinds een jaar volg ik de Amerikaanse schrijfster Gretchen Rubin. Haar boek The Happiness Project werd binnen no-time een bestseller in de VS. Het boek beschrijft een onderzoek van een jaar, waarin Rubin een nog gelukkiger leven wil creëren. Ze is best gelukkig op het moment dat ze aan het onderzoek begint, maar is er van overtuigd dat ze NOG gelukkiger kan worden.

Ze begint op 1 januari met haar onderzoek en hangt aan iedere maand een thema. In januari begint ze bijvoorbeeld met zich te richten op energie en meer bewegen. In april besteedt ze aandacht aan het ouderschap, zoals ‘relax’ overkomen op je kinderen en niet overal meteen ‘nee’ op zeggen en juli staat in het teken van het kopen van geluk. Ze koos bijvoorbeeld voor een abonnement op een duurdere sportschool, omdat ze dan zeker wist dat ze WEL zou gaan sporten.

Tijdens mijn herstel ben ik begonnen met het lezen van The Happiness Project, nadat ik dit kreeg toegestuurd van een vriendin. To be honest, ik was niet meteen enthousiast, vind (of ik moet zeggen vond) mij te nuchter voor de zelfhulp-afdeling. Daarnaast stond vooral de titel van het boek mij erg tegen. Echte ‘happiness’ had ik al een tijdje niet gezien en er over lezen klonk niet heel aantrekkelijk. Eenmaal begonnen las ik het boek in 1,5 dag uit en om begon daarna meteen in de opvolger Happier at Home.

In haar tweede boek Happier at Home geeft Grethen Rubin tips die je kunnen helpen bij het creëren van geluk in je eigen omgeving. Zo geeft ze adviezen als; kus iedere dag je man (en kinderen) als je de deur uit gaat, breng vaste rituelen aan in je week (ook al is dat woensdag gehaktdag of zondagochtend koffie bij je ouders) en bouw een ‘altaar’ in een ruimte van je huis, waar je je mooiste bezittingen uitstalt (denk aan de letterbak). Ook komen er praktische tips aan bod; lees altijd de gebruiksaanwijzing (voor de ongeduldigen onder ons), maak er een regel van om spullen die kapot zijn meteen weg te gooien, wees een toerist in je eigen wijk en geef je geld uit aan dingen die er voor jou echt toe doen, zoals een abonnement op Spotify, een mooi cadeau voor iemand of biologische groenten.

Het krijgen van borstkanker is een ‘life event’, net als scheiden, verhuizen, een nieuwe baan, zorgt het voor een ommekeer in je leven. In dit geval merkte ik eigenlijk pas hoe zeer mijn leven verandert was nadat alle behandelingen achter de rug waren. In de tijd daar voor had ik geen ruimte om na te denken over werk, mijn sociale leven, laat staan over het opruimen van de zolder. Waar het op neer komt is dat huis en haard nu veel belangrijker zijn. Ten eerste omdat het qua energie niet gaat om EN te werken, EN te sporten, EN uit eten te gaan, EN mijn familie te bezoeken. Ik heb daardoor een ander weekschema, waarin ik vaker thuis ben dan voorheen. Ten tweede ligt mijn focus meer op tijd voor mezelf, om de afgelopen periode te verwerken en daar zo goed mogelijk uit te komen. Beide boeken hebben mij handvaten gegeven om kleine veranderingen door te voeren in het dagelijkse leven en daar meer bij stil te staan.

Gretchen Rubin beschrijft op een open manier haar ervaringen en laat zien dat veel goede voornemens een succes zijn, maar komt er ook achter dat ze bepaalde wensen los moet laten omdat deze gewoonweg niet bij haar passen. Zoals dagelijks mediteren, het staat al jaren op haar wensen lijstje, maar uiteindelijk heeft ze er geen ‘feeling’ mee. De boeken zijn vlot en met een goede dosis zelfspot geschreven. Leuke bijkomstigheid is dat Rubin in New York woont en door het lezen van haar boeken kom je meteen in de sfeer van de stad. Wat ik daarnaast erg belangrijk vind is dat er geen moment is waarop je het gevoel krijgt dat ze je de les leest. Je kijkt met haar mee en haalt de elementen er uit die je aanspreken en ze maakt je enthousiast om zelf op een andere manier naar je omgeving en jezelf te kijken.

Download hier Gretchen Rubin’s lijstjes met top tips, deze zijn ‘spot on’ (met dank aan Annemarijn) en erg grappig. Plak ze bijvoorbeeld op de binnenkant van je keukenkastjes.

Boeken; Gretchen Rubin – The Happiness Project / Happier at Home
Website Gretchen Rubin

Soundtrack; Tricks – Rangleklods

IMG_0632

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s